Skrzydełka duszone
Dzisiejsze danie doskonale pamiętam z dzieciństwa – przygotowywało się je w mojej rodzinie.
Ja od czasu do czasu przygotowuję w ten sposób skrzydełka i wychodzą naprawdę smaczne.
Jest to także danie obiadowe dla całej rodziny, jest niedrogie, syte i szybkie.
Duszone skrzydełka można podać z ziemniakami z wody, purèe ziemniaczanym, kaszą, ryżem, makaronem czy w ostateczności ze świeżym pieczywem – ja dzisiejsze skrzydełka podałam z purèe z ziemniaków.
Smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom.
A jeśli chcecie, aby Wasze skrzydełka były bardziej dietetyczne, to pomińcie proces obsmażania.
Składniki na skrzydełka duszone:
- 1 kg skrzydełek (ok. 10-12 szt.)
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta suszonego tymianku
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- 1 szkl. wody
Jak przygotować skrzydełka duszone:
Skrzydełka myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami. Odstawiamy do zamarynowania, ale nie jest to konieczne.
Na rozgrzanej patelni, na około 2 łyżkach oleju obsmażamy skrzydełka z obu stron na rumiano.
Gdy skrzydełka będą już złociste zdejmujemy je z patelni, a dodajemy pokrojoną cebulę w kosteczkę i marchewkę pokrojoną w talarki.
Przesmażamy przez 2 minuty, a następnie dodajemy z powrotem obsmażonego kurczaka.
Dodajemy także posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ziele angielskie i listek laurowy.
Całość zalewamy około 1 szkl. wody, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 30 minut, aż skrzydełka będą miękkie.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze