Skrzydełka duszone

Dzisiejsze danie doskonale pamiętam z dzieciństwa – przygotowywało się je w mojej rodzinie.

Ja od czasu do czasu przygotowuję w ten sposób skrzydełka i wychodzą naprawdę smaczne.

Jest to także danie obiadowe dla całej rodziny, jest niedrogie, syte i szybkie.

Duszone skrzydełka można podać z ziemniakami z wody, purèe ziemniaczanym, kaszą, ryżem, makaronem czy w ostateczności ze świeżym pieczywem – ja dzisiejsze skrzydełka podałam z purèe z ziemniaków.

Smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom.

A jeśli chcecie, aby Wasze skrzydełka były bardziej dietetyczne, to pomińcie proces obsmażania.

Składniki na skrzydełka duszone:

  • 1 kg skrzydełek (ok. 10-12 szt.)
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe 
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta suszonego tymianku
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia 
  • 1 szkl. wody


Jak przygotować skrzydełka duszone:

Skrzydełka myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami. Odstawiamy do zamarynowania, ale nie jest to konieczne.

Na rozgrzanej patelni, na około 2 łyżkach oleju obsmażamy skrzydełka z obu stron na rumiano.

Gdy skrzydełka będą już złociste zdejmujemy je z patelni, a dodajemy pokrojoną cebulę w kosteczkę i marchewkę pokrojoną w talarki. 

Przesmażamy przez 2 minuty, a następnie dodajemy z powrotem obsmażonego kurczaka. 

Dodajemy także posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ziele angielskie i listek laurowy.

Całość zalewamy około 1 szkl. wody, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 30 minut, aż skrzydełka będą miękkie.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy