Słodkie bułeczki twarogowe (bez drożdży)

Słodkie bułeczki twarogowe to bułeczki bez dodatku drożdży i cukru (choć w takiej wersji można upiec), a przy tym są ekspresowe.

Smaczne, niedrogie i można przygotować je w kilka minut, więc można śmiało upiec je z rana na śniadanie dla rodzinki.

Idealnie smakują z masełkiem, ale także wyśmienicie ze szklaneczką mleka czy kakao.


Składniki na słodkie bułeczki twarogowe (12 sztuk):

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej
  • 250 g twarogu półtłustego (u mnie typu krajanka)
  • 2 jajka “M”
  • 6 łyżek erytrytolu (lub 5 zwykłego cukru) 
  • 1 łyżka erytrytolu z wanilią (lub cukru z wanilią czy ekstraktu waniliowego)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli himalajskiej
  • 30 g rodzynek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

dodatkowo:

  • jajko do posmarowania bułeczek


Jak przygotować słodkie bułeczki twarogowe:

Do miski wbijamy jajka i dodajemy erytrytol, wanilię oraz sól.

Całość mieszamy.

Następnie dodajemy twaróg i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy.

Do masy twarogowej dodajemy olej i dokładnie mieszamy.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy stopniowo do masy twarogowej, mieszamy.

Na koniec dodajemy rodzynki i chwilę wyrabiamy dłonią lub łyżką.

Gdyby ciasto zbyt przyklejało się do dłoni to podsypujemy mąką.

Z ciasta formujemy bułeczki po około 60 g, dłonie posypujemy mąką, aby ciasto nie kleiło się.

Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Przed samym pieczeniem wierzch bułeczek smarujemy rozmąconym jajkiem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez około 20-25 minut aż się ładnie zarumienią.   

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 127 kcal (1 bułeczka)
białka (B): 7,6 g
tłuszcze (T): 3,9 g
węglowodany (W): 14,4 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy