Smażona ryba (płoć, płotka) w zalewie octowej

Małe ryby słodkowodne są bardzo zdrowe i smaczne, niestety ich minusem jest duża ilość ości, która niestety zniechęca do jedzenia.

Strach przed tym, że stanie komuś ość w gardle skutecznie zniechęca największych smakoszy ryb przed zjedzeniem.

Jest na to bardzo prosty i smaczny sposób, który w mojej rodzinie jest stosowany.

Wypatroszoną rybę obsmażamy i marynujemy w zalewie octowej.

Już po kilku dniach leżakowania w takiej zalewie ości kruszeją, stają się bardzo mięciutkie, a wręcz rozpuszczają się i można rybę zjeść w całości, bez obaw przed zadławieniem się.

Zamarynowana ryba może stać przez kilka tygodni, najlepiej przechowując ją w lodówce lub chłodnym, ciemnym miejscu.

Składniki na smażoną rybę w zalewie octowej:

  • 1 kg ryby słodkowodnej, np. płotka, płoć, leszcz, lin
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • mąka do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia

zalewa octowa:

  • 4-5 szkl. wody (w zależności jak bardzo lubimy mocną zalewę)
  • 1 szkl. octu
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • 1–2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 3-4 listki laurowe
  • 6-8 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu czarnego


Jak przygotować smażoną rybę w zalewie octowej:

Rybie odcinamy głowę, oczyszczamy z łusek, patroszymy, myjemy i osuszamy.

Przyprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w mące i obsmażamy z obu stron na złoty kolor.  

Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy przyprawy.

Zalewa powinna być słodko-kwaśna – w razie czego dolewamy octu lub dodajemy cukru czy też soli, wg własnego smaku. 

Zalewę zagotowujemy, dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki i cebulę w piórka, gotujemy około 2 minut.

Usmażoną rybę układamy w słoiku, zalewamy gorącą zalewą wraz z marchewką, cebulą i przyprawami.

Zakręcamy słoik i odwracamy do góry dnem.

Odstawiamy na około 3-4 dni, lepiej na 7, a najlepiej na 2 tygodnie.

Rybę przechowujemy w lodówce.

Smacznego! 

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Pasztet z ciecierzycy i pieczonych batatów

12-12-2022 

Ciasto kruszonkowe z nadzieniem żurawinowym

08-12-2022 

Masa makowa

06-12-2022 

Komentarze

  • brak komentarzy