Kukurydza z wody
Uwielbiam gotowaną kukurydzę.
Jako małe dziecko uwielbiałam wbijać ząbki w koleb kukurydzy, trzymając ją w rączkach, była soczysta i słodka.
Kukurydzę w kolbach można przygotować na kilka sposobów, a dziś jeden z najprostszych – kukurydza z wody.
Należy wybierać kukurydzę owiniętą w liście, o jasnych ziarnach, po naciśnięciu palcem czy paznokciem powinna puścić sok.
Taka kukurydza jest na pewno świeża, soczysta i taka też wyjdzie po ugotowaniu, na pewno nie będzie twarda i łykowata.
Są różne szkoły gotowania kolb – jedni solą, inni osładzają, a jeszcze inni nic nie dodają do wody.
Ja czasami wodę solę i kukurydza nie wyszła mi nigdy twarda.
Ważne, by nie gotować jej zbyt długo, wtedy na pewno będzie twarda.
Zdania są podzielone co do sposobów gotowania, wybierzcie swój ulubiony.
Po ugotowaniu podajemy taką ciepłą, samą lub z płatkami masła i szczyptą soli, np. morskiej.
Składniki na kukurydzę z wody:
- kolby kukurydzy
dodatkowo:
- świeże masło
- sól
Jak przygotować kukurydzę z wody:
Kukurydzę obieramy z wierzchnich liści i włókien.
W dużym garnku zagotowujemy wodę.
Można dodać cukier (1 łyżeczkę na każdy litr wody); wody nie solimy, bo kukurydza stwardnieje.
Na wrzątek wkładamy kolby, najlepiej w pozycji stojącej, jeśli się nie mieszczą można je przełamać na pół.
Kukurydzę można nabić na patyczki lub szpikulce.
Gotujemy około 10 minut – dłuższe gotowanie sprawi, że kukurydza stanie się twarda.
Po ugotowaniu wyjmujemy z wody na półmisek.
Podajemy same lub posmarowane masłem i oprószone solą.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze