Ciasto kruszonkowe z nadzieniem żurawinowym
Ciasto kruszonkowe pojawiło się już wcześniej na moim blogu w wersji letniej z sezonowymi owocami, m.in. z wiśniami, czerwoną porzeczką i jeżynami – ciasto kruszonkowe z owocami.
Postanowiłam przygotować je również w wersji zimowej z żurawiną, tak by można było podać je na świątecznym stole.
Przygotowałam nadzienie żurawinowe na wzór żurawiny do mięs i serów, aromatyzując ją sokiem i skórką z pomarańczy oraz wanilią.
Natomiast ciasto kruszonkowe przygotowałam nieco inaczej, używając zamiast zimnego masła – masła palonego.
Dzięki takiemu rozwiązaniu masło nabiera orzechowego posmaku, a samo ciasto ciekawy, lekko palony smak i kruchość.
Ciasto kruszonkowe z nadzieniem żurawinowym fantastycznie smakuje, jest kruchutkie, kwaskowate, ma świąteczny oddźwięk, a do tego prezentuje się bardzo smakowicie.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na ciasto kruszonkowe z nadzieniem żurawinowym:
ciasto kruche:
- 200 g masła
- 300 g mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- 120 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 3 łyżki migdałów w płatkach
nadzienie żurawinowe:
- 500 g świeżej żurawiny lub mrożonej
- 100 g cukru trzcinowego
- 100 ml soku z pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Jak przygotować ciasto kruszonkowe z nadzieniem żurawinowym:
Zaczynamy od przygotowania żurawiny.
Żurawinę dokładnie myjemy i odcedzamy na durszlaku, a następnie dokładnie osuszamy.
Osuszoną żurawinę przekładamy do woreczka strunowego i wkładamy do zamrażarki na przynajmniej całą noc lub dłużej.
Przemrożoną żurawinę możemy poddać dalszej obróbce.
Przekładamy do garnka, dodajemy cukier, sok i skórkę otartą z pomarańczy oraz ekstrakt waniliowy, stawiamy na gaz i zagotowujemy.
Gdy się zagotuje zmniejszamy grzanie i gotujemy aż żurawina puści sok i zacznie pękać, a następnie gotujemy do czasu aż się sok zredukuje, a żurawina się rozpadnie i będzie przypominać konfiturę – ok. 10 minut.
Odstawiamy do wystudzenia.
Przystępujemy do przygotowania ciasta – kruszonki.
Masło przekładamy do rondelka i podgrzewamy na średnim ogniu aż zacznie się topić i pienić.
Gdy pojawi się piana dalej podgrzewamy do czasu aż masło zacznie brązowieć, a na dnie pojawi się osad. Musimy pilnować tego etapu, gdyż osad może się przypalić i wtedy masło stanie się gorzkie.
Gdy masło będzie lekko brązowe i zacznie pachnieć orzechowo to znak, że masło palone jest już gotowe.
Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175°C z włączonym termoobiegiem.
Do palonego masła dodajemy cukier, mąkę, szczyptę soli, cynamon, skórkę otartą z pomarańczy oraz ekstrakt waniliowy.
Całość mieszamy i rozcieramy między palcami do uzyskania mokrej kruszonki.
Tortownicę (Ø 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wsypujemy nieco więcej jak połowę kruszonki – delikatnie dociskamy do formy.
Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy spód przez około 12-15 minut, tak aby kruszonka straciła surowość.
Do reszty kruszonki dodajemy płatki migdałowe.
Podpieczony spód wyjmujemy, nakładamy nadzienie żurawinowe i posypujemy odłożoną kruszonką z migdałami.
Ponownie wstawiamy do piekarnika (temperatura 175°C, termoobieg) i pieczemy przez około 30-35 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni.
Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 432 kcal (1 kawałek z 9)
białka (B): 4,8 g
tłuszcze (T): 20,6 g
węglowodany (W): 55,7 g błonnik (F): 2,82 g
******
Udostępnij na:
Komentarze
Ciasto z żurawiną jest obłędne. Propozycja ciasta świątecznego ze wspaniałą konfiturą o pomarańczowej nucie.
Witam serdecznie!
Bardzo mi miło, że ciasto smakuje ❤️
Mam nadzieję, że jeszcze nie raz wrócisz do tego przepisu, zwłaszcza w okresie bożonarodzeniowym.
Dziękuję za miły komentarz 😘