Sos beszamelowy

Sos beszamelowy (beszamel) to klasyka kuchni francuskiej. Powstał pod koniec XVII w. na dworze króla Ludwika XIV, jego autorem jest markiz Louis de Béchameil, który podobno nad doskonałą recepturą pracował przez kilka lat.

Beszamel to znakomity dodatek do zapiekanek, pieczonych potraw z mięsa i warzyw, a nawet pizzy.

Gęstość sosu możecie modyfikować dodając mniej lub więcej mleka, np. do mięs można zrobić rzadszy podając w sosjerce, do zapiekanek i pizzy lepiej sprawdzi się gęstszy. 

Składniki na sos beszamelowy:

  • 50 g masła (1/4 kostki)
  • 50 g mąki pszennej (2 kopiaste łyżki)
  • 2-3 szkl. mleka – w zależności od gęstości sosu
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • gałka muszkatołowa świeżo starta


Jak przygotować sos beszamelowy:

Mleko zagotowujemy.

Ja często chcąc zaoszczędzić czas wlewam zimne mleko, a sos także wyjdzie aksamitny i gładki, ale mleko trzeba wlewać powoli, cały czas intensywnie mieszając. Kolejną porcję mleka wlewamy, gdy poprzednią dobrze wmieszamy.

Masło wkładamy do rondelka i na wolnym ogniu rozpuszczamy.

Dodajemy mąkę i cały czas mieszając – najlepiej trzepaczką – smażymy na jasną zasmażkę, mąka nie może się zarumienić!

Ważne jest dokładne połączenie masła z mąką.

Kiedy zasmażka zacznie pachnieć nieco orzechowo to znaczy, że jest już gotowa.

Rondelek zdejmujemy z ognia i nie przerywając mieszania dolewamy stopniowo gorące (lub zimne) mleko.

Stawiamy z powrotem na ogień i gotujemy, cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos.

Gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje, a następnie doprawiamy do smaku i według uznania solą, świeżo mielonym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. 

Moja rada:

Jeśli chcecie urozmaicić smak sosu mleko zagotujcie z ząbkiem czosnku i listkiem laurowym lub ziarenkami ziela angielskiego.

Ten klasyczny sos możecie użyć jako bazy do innych sosów, np. dodając ser otrzymacie sos serowy, dodając ziół otrzymacie sos ziołowy, musztardy – sos musztardowy lub np. śmietany – sos śmietanowy.

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy