Kotlety mielone z pieczarkami
Kotlety mielone to jedno z ulubionych dań w moje rodzinie (pewnie też u Was).
Staram się je urozmaicać dodając różne dodatki smakowe – tym razem padło na pieczarki.
Składniki na kotlety mielone z pieczarkami :
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 mała cebula
- 200 g pieczarek
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- bułka tarta do panierowania
- tłuszcz do smażenia
Jak przygotować kotlety mielone z pieczarkami:
Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, a cebulę w kosteczkę.
Na odrobinie oleju podsmażamy cebulę, i gdy stanie się szklista dodajemy pieczarki, razem smażymy aż pieczarki odparują wodę. Studzimy.
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, przesmażone pieczarki z cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wyrabiamy gładką masę.
Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze