Steki z kalafiora


Steki z kalafiora to ciekawy roślinny zamiennik znanych i lubianych steków wołowych.

Dobrze doprawione – naprawdę super smakują.

Mogą stanowić urozmaicenie codziennej diety, a my bardzo lubimy czasami odpocząć od dań mięsnych, więc warzywne podmienniki świetnie się sprawdzają.

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, świetnie się prezentują, a przede wszystkim smakują nieziemsko dobrze!

Polecam podać z ulubionymi sosami i porcją surówki. Jeśli chcecie podajcie także z frytkami. Rodzina będzie zachwycona!

A czy wiecie jakie korzyści dla zdrowia płyną z jedzenia kalafiora?

Kalafior pomaga w walce z rakiem, wspomaga serce, działa przeciwzapalnie, wspomaga pracę mózgu, pomaga oczyścić organizm, wspomaga trawienie

Jest bogaty w białko oraz błonnik, a także witaminy i minerały, tj. wit. C, K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, magnez, fosfor, wit. B6, kwas foliowy, pantotenowy, potas i mangan.

Zawiera źródło antyoksydantów, przeciwutleniaczy i fitoskładników, jest bogaty w beta-karoten, kemferol, rutynę, kwercetynę czy kwas cynamonowy.

Zatem korzystajmy z darów natury i jedzmy sezonowo!

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.

Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.


Składniki na steki z kalafiora:

  • mały kalafior (ok. 500 g)
  • 60 ml (6 łyżek) oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2-3 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
  • ok. 50 g tartej mozzarelli lub sera żółtego


Jak przygotować steki z kalafiora:

Zaczynamy od przygotowania marynaty.

Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy wszystkie przeprawy i zioła, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut, aby smaki się “przegryzły”.

W tym czasie kalafiora obieramy z liści, myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w grube plastry ok. 2-3 cm.

Plastry kalafiora układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Smarujemy dokładnie marynatą, tak by był nią dobrze pokryte na całej powierzchni.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i pieczemy przez 20 minut.

Następnie wyjmujemy z piekarnika, posypujemy serem i zapiekamy jeszcze przez moment aż ser się ładnie rozpuści, około 3-5 minut.

Podajemy posypane natką pietruszki lub szczypiorkiem i ewentualnie z ulubionymi sosami, np. czosnkowym.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 131 kcal (100 g)
białka (B): 4,3 g
tłuszcze (T): 10,8 g
węglowodany (W): 4,9 g           błonnik: 2,34 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy