Steki z kalafiora
Steki z kalafiora to ciekawy roślinny zamiennik znanych i lubianych steków wołowych.
Dobrze doprawione – naprawdę super smakują.
Mogą stanowić urozmaicenie codziennej diety, a my bardzo lubimy czasami odpocząć od dań mięsnych, więc warzywne podmienniki świetnie się sprawdzają.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, świetnie się prezentują, a przede wszystkim smakują nieziemsko dobrze!
Polecam podać z ulubionymi sosami i porcją surówki. Jeśli chcecie podajcie także z frytkami. Rodzina będzie zachwycona!
A czy wiecie jakie korzyści dla zdrowia płyną z jedzenia kalafiora?
Kalafior pomaga w walce z rakiem, wspomaga serce, działa przeciwzapalnie, wspomaga pracę mózgu, pomaga oczyścić organizm, wspomaga trawienie
Jest bogaty w białko oraz błonnik, a także witaminy i minerały, tj. wit. C, K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, magnez, fosfor, wit. B6, kwas foliowy, pantotenowy, potas i mangan.
Zawiera źródło antyoksydantów, przeciwutleniaczy i fitoskładników, jest bogaty w beta-karoten, kemferol, rutynę, kwercetynę czy kwas cynamonowy.
Zatem korzystajmy z darów natury i jedzmy sezonowo!
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na steki z kalafiora:
- mały kalafior (ok. 500 g)
- 60 ml (6 łyżek) oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2-3 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1/4 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
- ok. 50 g tartej mozzarelli lub sera żółtego
Jak przygotować steki z kalafiora:
Zaczynamy od przygotowania marynaty.
Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy wszystkie przeprawy i zioła, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut, aby smaki się “przegryzły”.
W tym czasie kalafiora obieramy z liści, myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w grube plastry ok. 2-3 cm.
Plastry kalafiora układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy dokładnie marynatą, tak by był nią dobrze pokryte na całej powierzchni.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i pieczemy przez 20 minut.
Następnie wyjmujemy z piekarnika, posypujemy serem i zapiekamy jeszcze przez moment aż ser się ładnie rozpuści, około 3-5 minut.
Podajemy posypane natką pietruszki lub szczypiorkiem i ewentualnie z ulubionymi sosami, np. czosnkowym.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 131 kcal (100 g)
białka (B): 4,3 g
tłuszcze (T): 10,8 g
węglowodany (W): 4,9 g błonnik: 2,34 g
******
Udostępnij na:
Komentarze