Surówka z kapusty pekińskiej z kolorową papryką, cukinią i sosem czosnkowo-cytrynowym

Tak jak już kiedyś wspominałam, dla mnie dzień bez surówki to dzień stracony.

Nie wyobrażam sobie obiadu bez niej, a że lubię eksperymentować ze smakami to przygotowałam szybką surówkę do obiadu z tego, co właściwie znalazłam w lodówce – przecież nic nie może się zmarnować!

Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, zdrowa, kolorowa (dodatkowy atut, zachęca do zjedzenia!), po prostu pyszna!


Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej z kolorową papryką, cukinią i sosem czosnkowo-cytrynowym:

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 1/3 żółtej papryki
  • 1/3 zielonej papryki
  • 100 g cukinii – ok. 1/3 niedużej szt.
  • małe jabłko
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól – np. himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony


Jak przygotować surówkę z kapusty pekińskiej z kolorową papryką, cukinią i sosem czosnkowo-cytrynowym:

Kapustę szatkujemy, delikatnie solimy i odstawiamy na chwilę.

W tym czasie kolorową paprykę kroimy w kosteczkę, cukinię w zapałkę, marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Wszystko dodajemy do kapusty i mieszamy.

Majonez łączymy z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i dodajemy do surówki.

Całość dokładnie mieszamy.

Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki w dowolnej ilości.

Przed podaniem można surówkę schłodzić.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy