Surówka z kapusty pekińskiej z kolorową papryką, cukinią i sosem czosnkowo-cytrynowym
Tak jak już kiedyś wspominałam, dla mnie dzień bez surówki to dzień stracony.
Nie wyobrażam sobie obiadu bez niej, a że lubię eksperymentować ze smakami to przygotowałam szybką surówkę do obiadu z tego, co właściwie znalazłam w lodówce – przecież nic nie może się zmarnować!
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, zdrowa, kolorowa (dodatkowy atut, zachęca do zjedzenia!), po prostu pyszna!
Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej z kolorową papryką, cukinią i sosem czosnkowo-cytrynowym:
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1 marchewka
- 1/3 czerwonej papryki
- 1/3 żółtej papryki
- 1/3 zielonej papryki
- 100 g cukinii – ok. 1/3 niedużej szt.
- małe jabłko
- natka pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól – np. himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować surówkę z kapusty pekińskiej z kolorową papryką, cukinią i sosem czosnkowo-cytrynowym:
Kapustę szatkujemy, delikatnie solimy i odstawiamy na chwilę.
W tym czasie kolorową paprykę kroimy w kosteczkę, cukinię w zapałkę, marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Wszystko dodajemy do kapusty i mieszamy.
Majonez łączymy z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i dodajemy do surówki.
Całość dokładnie mieszamy.
Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki w dowolnej ilości.
Przed podaniem można surówkę schłodzić.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze