Surówka z kiszonej kapusty z granatem
Moja rodzina bardzo lubi surówki z kiszonej kapusty, szczególnie teraz, gdy pogoda za oknem aż się prosi o dodatkową porcję witaminy C.
Klasyczną wersję tej surówki wzbogaciłam o owoc granatu, który dodał nieco słodyczy i podkręcił ją kolorystycznie, nadał nieco świątecznego akcentu.
Nawiasem mówiąc, te piękne rubinowe perełki prezentują się bardzo kusząco, więc mam nadzieję, że wypróbujecie mojej wersji!
Składniki na surówkę z kiszonej kapusty z granatem:
- 300 g kiszonej kapusty
- 1 marchewka
- 1 spore jabłko
- mała cebula
- 1/2 owocu granatu
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1-2 łyżeczki miodu (do smaku, gdyby kapusta była za kwaśna)
- 2 łyżki dobrego oleju, np. rzepakowego lub lnianego
Jak przygotować surówkę z kiszonej kapusty z granatem:
Kapustę lekko kroimy na mniejsze kawałki, gdyby były długie nitki.
Do kapusty ścieramy marchewkę i jabłko na dużych oczkach tarki, dodajemy drobno posiekaną cebulę.
Owoc granatu ostukujemy, aby wypadły ziarenka i dodajemy do kapusty.
Dodajemy olej i miód do smaku, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i dokładnie mieszamy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze