Clafoutis ze świeżą żurawiną
U mnie atmosfera świąteczna nabiera coraz większych rumieńców i rozmachu. Czuć już zapachy cynamonu i innych korzeni, cytrusów, a wieczorami zapalam świeczki i lampiony. Robi się naprawdę cudowna aura w mieszkaniu, już się nie mogę doczekać świąt.
Chcąc przybliżyć czas oczekiwania upiekłam w weekend pyszne ciasto clafoutis (klafuti), dodając do niego świeżą żurawinę i aromatyzując otartą skórką pomarańczy.
Wyszło przepyszne, świąteczne ciacho.
Składniki na clafoutis ze świeżą żurawiną:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 2 jajka
- 100 g masła
- 150 ml mleka
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – przepis
- 1 łyżeczka otartej skórki z wyparzonej pomarańczy
- szczypta soli
- 2 szkl. świeżej żurawiny (można użyć mrożonej)
- cukier puder do posypania
Jak przygotować clafoutis ze świeżą żurawiną:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną i gęstą masę.
Dodajemy mleko, roztopione masło, ekstrakt waniliowy, skórkę z pomarańczy i mieszamy.
Dodajemy przesianą mąkę i sól, ponownie mieszamy.
Ciasto wlewamy do żaroodpornej formy (Ø 25 cm) wysmarowanej masłem i obsypanej cukrem.
Na wierzchu układamy umytą i osuszoną żurawinę (jeśli używacie mrożonej to rozmroźcie ją wcześniej).
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 200°C.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze