Galareta z nóżek wieprzowych - "Zimne nóżki"
Z okazji Andrzejek i zbliżających się świąt zapraszam na klasykę kuchni polskiej – galaretę z nóżek, zwaną także “zimnymi nóżkami”.
Idealna zimna przystawka podczas wszelakich zakrapianych imprez domowych, świąt Bożego Narodzenia, Wielkanocy czy Karnawału.
Nie może jej zabraknąć także na Waszym świątecznym stole.
Lubicie “zimne nóżki”, podajecie podczas świąt?
Składniki na galaretę z nóżek wieprzowych:
- 4 nóżki wieprzowe
- 1 nieduża golonka wieprzowa
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 4 liście laurowe
- ok. 10 ziaren ziela angielskiego
- ok. 10 ziaren pieprzu czarnego
- 6 ząbków czosnku
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
Jak przygotować galaretę z nóżek wieprzowych:
Oczyszczone i porąbane nóżki i golonkę przekładamy do garnka, zalewamy wodą.
Dodajemy warzywa, opieczoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu.
Gotujemy na wolnym ogniu około 4 godzin, aż mięso będzie odchodzić od kości.
Po około 3 godzinach gotowania dodajemy sól.
Mięso z nóżek i golonki oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki, również marchewkę (lub resztę warzyw, jeśli lubicie).
Wywar przecedzamy i doprawiamy roztartym czosnkiem i pieprzem.
Rozdrobnione mięso i marchewkę układamy w formie, salaterce lub małych miseczkach i zalewamy wywarem.
Odstawiamy do przestygnięcia, a kiedy przestygnie, przenosimy do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed podaniem zbieramy tłuszcz z powierzchni galarety.
Podajemy z cytryną lub octem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze