Surówka z kiszonej kapusty z granatem

Moja rodzina bardzo lubi surówki z kiszonej kapusty, szczególnie teraz, gdy pogoda za oknem aż się prosi o dodatkową porcję witaminy C.

Klasyczną wersję tej surówki wzbogaciłam o owoc granatu, który dodał nieco słodyczy i podkręcił ją kolorystycznie, nadał nieco świątecznego akcentu.

Nawiasem mówiąc, te piękne rubinowe perełki prezentują się bardzo kusząco, więc mam nadzieję, że wypróbujecie mojej wersji!

Składniki na surówkę z kiszonej kapusty z granatem:

  • 300 g kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 spore jabłko
  • mała cebula
  • 1/2 owocu granatu
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1-2 łyżeczki miodu (do smaku, gdyby kapusta była za kwaśna)
  • 2 łyżki dobrego oleju, np. rzepakowego lub lnianego 


Jak przygotować surówkę z kiszonej kapusty z granatem:

Kapustę lekko kroimy na mniejsze kawałki, gdyby były długie nitki.

Do kapusty ścieramy marchewkę i jabłko na dużych oczkach tarki, dodajemy drobno posiekaną cebulę.

Owoc granatu ostukujemy, aby wypadły ziarenka i dodajemy do kapusty.

Dodajemy olej i miód do smaku, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i dokładnie mieszamy.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Jak zrobić lukier?

15-03-2016 

Pasztet z fasoli

09-03-2016 

Chleb włoski

07-03-2016 

Komentarze

  • brak komentarzy