Surówka z marchewki i jabłka

Surówka z marchewki i jabłka to nasza rodzima klasyka.

Moja mama robiła ją dla mnie i mojej młodszej siostry odkąd pamiętam. Gdy byłyśmy bardzo małe, a zwłaszcza moja siostra, to mama podawała ją w wersji startej na papkę, bez żadnych dodatków i taką pamiętam najbardziej.

Mojemu synowi, gdy był maluszkiem, też taką przygotowywałam, strasznie się nią zajadał. Miłość do tej surówki trwa po dzień dzisiejszy!

Jest naprawdę bardzo prosta w przygotowaniu i ekspresowa, poradzi sobie z nią każdy maluch.


Składniki na surówkę z marchewki i jabłka:

  • 4 duże marchewki
  • 2 duże jabłka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek lub innego tłoczonego na zimno oleju
  • opcjonalnie listki świeżej mięty


Jak przygotować surówkę z marchewki i jabłka:

Marchewki i jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach.

Surówkę skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy oliwę i mieszamy.

Jeśli chcecie dodajcie kilka posiekanych listków świeżej mięty – niesamowicie odświeża surówkę i świetnie smakuje!

Podajemy zaraz po przygotowaniu.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy