Omlet na słodko ze skyrem i bananem
Omlety to moje ulubione śniadania.
Ostatnio pokazywałam Wam jak przygotować omlet najprostszy, w wersji podstawowej.
Dzisiaj na śniadanie przygotowałam omlet w wersji na słodko z dodatkiem skyru, z bananem, cynamonem i masłem orzechowym.
Składniki na omlet na słodko ze skyrem i bananem:
- 3 jajka “M”
- szczypta soli himalajskiej
- 50 g skyru – jogurt typu islandzkiego
- 1 nieduży banan – ok. 80 g po obraniu
- cynamon cejloński
- 5 g masła orzechowego 100 % naturalnego – bez soli, cukru i oleju palmowego
Jak przygotować omlet na słodko ze skyrem i bananem:
Jajka wybijamy do miseczki, dodajemy szczyptę soli i ubijamy widelcem przez około 1 minutę, wtłaczając powietrze, aby był puszysty.
Wylewamy na rozgrzaną suchą patelnię i przykrywamy pokrywką.
Smażymy na niewielkim ogniu aż omlet się zetnie z wierzchu, a następnie przewracamy go na drugą stronę i dosmażamy przez chwilę.
Usmażony omlet zsuwamy na talerz.
Połowę omletu smarujemy skyrem, układamy plasterki banana i posypujemy cynamonem.
Omlet składamy na pół i polewamy masłem orzechowym.
Podajemy po przygotowaniu.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 374 kcal
białka (B): 29,0 g
tłuszcze (T): 19,1 g
węglowodany (W): 22,4 g
******
Udostępnij na:
Komentarze