Surówka z rzodkwi z sosem chrzanowym i słonecznikiem
Dzisiaj bardzo prosta i szybka surówka z białej rzodkwi.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście rzodkwi, to jest ona lekko pikantna w smaku, przypominająca nieco naszą pospolitą rzodkiewkę.
Do dzisiejszej wersji dodałam sos chrzanowy i uprażony na suchej patelni słonecznik, który dodaje orzechowego posmaku i jest fajnym chrupiącym elementem.
Składniki na surówkę z rzodkwi z sosem chrzanowym i słonecznikiem:
- biała rzodkiew (ok. 500 g)
- 180 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka chrzanu tartego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki słonecznika łuskanego
- sól himalajska
- pieprz biały świeżo mielony
Jak przygotować surówkę z rzodkwi z sosem chrzanowym i słonecznikiem:
Słonecznik prażymy na suchej patelni aż zacznie pachnieć orzechowo i lekko zbrązowieje.
Rzodkiew myjemy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki, odstawiamy na kilka minut, a następnie odciskamy z nadmiaru wody.
W miseczce łączymy jogurt, chrzan, sok z cytryny i miód, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Startą rzodkiew łączymy z sosem chrzanowym i posypujemy prażonym słonecznikiem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze