Żeberka pieczone po grecku
Dawno u mnie nie było pieczonych żeberek i dlatego w ciągu 3 tygodni piekłam dwa razy, tak nam smakowały.
Przygotowałam żeberka pieczone po grecku, a przepis na nie mam od Greczynki, którą poznałam wieki temu, jeszcze przed rozpoczęciem studiów, ale często wracam do tego przepisu.
Zatem zapraszam po przepis na te pyszne, rozpływające się w ustach żeberka.
Polecam, są przepyszne – chrupiące z wierzchu, miękkie w środku i soczyste!
Składniki na żeberka pieczone po grecku:
- ok. 1,8 kg żeberek wieprzowych
- 1 duża cytryna (lub 1,5 małej)
- 1 łyżka suszonego oregano
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szkl.oliwy z oliwek
- 1/3 szkl. wody
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować żeberka pieczone po grecku:
Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy pomiędzy kostkami na mniejsze kawałki.
Nacieramy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oregano, a następnie układamy na blaszce do pieczenia.
Do blaszki wlewamy oliwę, wodę i sok z wyciśniętej cytryny.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy przez około 60-75 minut, w zależności od grubości żeberek, do czasu aż się ładnie zarumienią.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze