Świąteczne ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe wychodzi przepyszne!
Jest wilgotne i długo zachowuje świeżość, nawet tydzień czasu, choć zapewniam Was, że tyle nie wytrzyma.
Doskonałe na święta Bożego Narodzenia, pięknie pachnące cynamonem z nutą orzechów włoskich.
Marchew w ciastach nie jest wyczuwalna, ale nadaje ciastu wyjątkowy smak oraz wilgotność.
Zatem nie bójcie się używać warzyw do słodkich wypieków: ciast ucieranych, babeczek, muffin, serników, brownies, szarlotek, bo warto!
Na blogu znajdziecie kilka propozycji na słodkie wypieki z warzywami, zatem serdecznie zapraszam.
Składniki na świąteczne ciasto marchewkowe:
ciasto marchewkowe:
- 350 g mąki
- 4 duże marchewki (400 g)
- 1 szkl.oleju
- 1,5 szkl. cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 1/2 szkl orzechów włoskich
masa:
- 400 g serka homogenizowanego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/3 szkl. mleka
Jak przygotować świąteczne ciasto marchewkowe:
Marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach.
Jajka miksujemy razem z cukrem na gładką masę.
Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem, a następnie dodajemy do masy jajecznej i miksujemy.
Następnie wlewamy olej i dalej miksujemy.
Na koniec dodajemy startą marchew oraz posiekane orzechy i delikatnie mieszamy łyżką.
Blachę do pieczenia (wym. 34×26 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
Pieczemy w 180°C przez około 45 minut, do tzw. “suchego patyczka”.
Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowujemy masę do przełożenia ciasta.
Mleko podgrzewamy, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, tak by nie powstały grudki.
Serek miksujemy z masłem i cukrem pudrem, na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy.
Całkowicie wystudzone ciasto przekrawamy na pół, smarujemy połową masy, przykrywamy ciastem i wierzch smarujemy resztą masy.
Wierzch ciasta dowolnie dekorujemy, np. posypką cukrową, orzechami lub startą czekoladą.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze