Kurczak w miodowo-imbirowej marynacie

Kurczak to jedno z ulubionych mięs mojej rodziny, w każdej postaci je jadamy.
Kurczak zamarynowany w miodzie, imbirze i soku z cytryny jest soczysty w środku, delikatny, pełen niesamowitych smaków, a skórka chrupiąca.
Składniki na kurczaka w miodowo – imbirowej marynacie:
- 8 podudzi z kurczaka
 - 2-3 ząbki czosnku
 - 4-5 cm kawałek imbiru
 - 5-6 łyżek soku z cytryny
 - 4 łyżki jasnego miodu
 - 4 łyżki oliwy
 - 3 łyżki majeranku
 - sól morska gruboziarnista
 - pieprz czarny świeżo mielony
 
Jak przygotować kurczaka w miodowo – imbirowej marynacie:
Podudzia myjemy, osuszamy i nacieramy solą oraz pieprzem.
Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy oliwę, sok z cytryny, miód, dodajemy zmiażdżony czosnek, starty na tarce imbir oraz majeranek – dokładnie mieszamy.
Do tak przygotowanej marynaty wkładamy kurczaka, dokładnie go obtaczamy w marynacie.
Miskę nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Zamarynowanego kurczaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C, około 30-40 minut, najlepiej na ruszcie, ale może być na blasze lub w naczyniu żaroodpornym.
Kurczaka podczas pieczenia polewamy marynatą i sokiem, który wytopi się podczas pieczenia.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze