Szarlotka z połówkami jabłek
Szarotka – królowa ciast – w każdym razie dla mnie jest, bo uwielbiam ją pod każdą postacią.
Jest to ciasto uniwersalne, proste, tanie, z naszych polskich jabłek, a co ważne, jest mniej pracochłonna, ale w bardzo efektownym wydaniu, wykwintna, odświętna.
Składniki na szarlotkę z połówkami jabłek:
kruche ciasto:
- 450 g mąki tortowej
- 200 g masła
- 80 g cukru pudru
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
- 6 jabłek (najlepiej kwaskowatych) – u mnie szara reneta
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki bułki tartej
- cynamon – ok. 1,5 łyżeczki
- cukier puder do posypania
Jak przygotować szarlotkę z połówkami jabłek:
Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy, tworzymy kulę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min.
Schłodzone ciasto dzielimy na pół.
Połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim formę (wym. 25×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie posypujemy równomiernie bułką tartą (bułka wchłaniać będzie nadmiar wilgoci z jabłek).
Jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i przekrawamy na pół.
Połówki jabłek układamy na cieście w równych rzędach, pozostawiając pomiędzy nimi nieduże odstępy.
Cukier mieszamy z cynamonem i posypujemy jabłka.
Rozwałkowujemy drugą połowę ciasta na nieco większy płat, tak by przykrył wszystkie jabłka, a brzegi można było skleić z dolnym płatem.
Resztę ciasta odcinamy i tworzymy z niego wałeczki, którymi wykańczamy brzeg ciasta naokoło.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170°C przez około 50 min.
Wystudzoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze