Quesadillas z kurczakiem, kolorową papryką i guacamole
Dzisiaj bardzo smaczna propozycja kuchni meksykańskiej🌵
Quesadilla (czyt. kesadija) to placek tortilli z roztopionym serem i często przeróżnymi dodatkami, np. warzyw, kurczaka.
Moja propozycja to quesadillas z dodatkiem kurczaka, kolorowej papryki, sera cheddar i guacamole, czyli gęstego sosu z awokado i świeżej kolendry.
Propozycja idealna na przekąskę, imprezę ze znajomymi, party urodzinowe i smaczną ciepłą kolację.
Sprawdzi się także na obiad z uwagi na swoją sytość, a dla niektórych także jako ciepły posiłek śniadaniowy.
Marynatę i kurczaka oraz paprykę możemy przygotować wcześniej, chwilę przed smażeniem sos guacamole, a przy gościach składać i smażyć tortille – będzie fajna zabawa!
Jeśli lubicie tortille czy zawijasy naleśnikowe w podobnym stylu to zajrzyjcie także do innych przepisów, np.:
Naleśniki razowe z kurczakiem, mango i miksem sałat
Tortille z kurczakiem i warzywami
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na quesadillas z kurczakiem, kolorową papryką i guacamole (dla 4-8 osób):
- 2 duże filety z piersi kurczaka
- 8 placków tortilli pszennej (u mnie pełnoziarnista)
- 200 g sera cheddar
- 1 duża czerwona papryka
- 1 duża żółta papryka
sos guacamole:
- 2 dojrzałe awokado (polecam Hassa)
- 1/2 pęczka świeżej kolendry
- 1/2 papryczki chili
- 1/2 limonki
marynata do kurczaka:
- 1,5 łyżeczki nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta chili
- 2 łyżki oleju
Jak przygotować quesadillas z kurczakiem, kolorową papryką i guacamole:
Zaczynamy od przygotowania marynaty.
Nasiona kolendry prażymy na suchej patelni aż zaczną ładnie pachnieć, a następnie studzimy.
Ostudzone ziarenka kolendry przekładamy do moździerza, dodajemy sól, imbir, chili i razem ucieramy aż uzyskamy sypką przyprawę.
Następnie do naszej przyprawy dodajemy olej i całość mieszamy.
Piersi z kurczaka kroimy w paseczki i nacieramy marynatą.
Odkładamy na około 30 minut do zamarynowania, a następnie smażymy.
Paprykę kroimy w cienkie paseczki i obsmażamy około 1-2 minuty, aby delikatnie zmiękła.
Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach.
W kolejnym kroku przygotowujemy guacamole.
Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę i miksujemy z sokiem z limonki, chili i świeżą kolendrą na gładki sos.
Gdy już mamy przygotowane wszystkie składniki możemy przystąpić do składania quesadillas.
Na rozgrzanej patelni układamy placek tortilli, smarujemy guacamole, układamy kawałki kurczaka i paprykę, posypujemy serem i nakrywamy drugim plackiem tortilli.
Placki podczas smażenia dociskamy do siebie łopatką, aby warstwy się lepiej skleiły.
Smażymy z obu stron po około 5 minut na lekko średniej mocy palnika, aż się zarumienią.
Usmażone quesadillas kroimy na 8 kawałków i od razu podajemy.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 906 kcal (1 cała quesadilla)
białka (B): 54,5 g
tłuszcze (T): 46,5 g
węglowodany (W): 68,2 g błonnik: 13,84 g
******
Udostępnij na:
Komentarze