Gulasz z indyka
Drób to bardzo wdzięczne mięso, idealne na szybki i treściwy posiłek obiadowy.
Nie dość, że dobrze smakuje, ma dużo białka, to jeszcze szybko się przygotowuje.
Dzisiaj na obiad poleca się gulasz z indyka, ale jeśli go nie macie możecie użyć mięsa z kurczaka, a potrawa wyjdzie równie bardzo smaczna.
Gulasz można podać z ziemniakami, ryżem, kaszą, makaronem lub świeżym pieczywem.
Składniki na gulasz z indyka:
- 500 g mięsa z piersi indyka
- 2 małe czerwone papryki (300 g)
- 2 pomidory (240 g)
- 2 cebule (200 g)
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szkl. wody
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- słodka mielona papryka
- suszone oregano
- 1 łyżeczka erytrytolu
Jak przygotować gulasz z indyka:
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oliwie.
Mięso z indyka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w sporą kostkę, oprószamy solą i pieprzem, a następnie obsmażamy z każdej strony razem z cebulą.
Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka z mięsem i cebulą.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa.
Dodajemy posiekany czosnek i całość przesmażamy ok. 2-3 minut.
Do garnka dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy i całość podlewamy wodą, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy grzanie i dusimy pod przykryciem około 10 minut.
Na końcu potrawę doprawiamy do smaku.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): całość ok. 900 kcal
białka (B): 110,7 g
tłuszcze (T): 25,2 g
węglowodany (W): 63,7 g
******
Udostępnij na:
Komentarze