Szarlotka z połówkami jabłek

Szarotka – królowa ciast – w każdym razie dla mnie jest, bo uwielbiam ją pod każdą postacią.

Jest to ciasto uniwersalne, proste, tanie, z naszych polskich jabłek, a co ważne, jest mniej pracochłonna, ale w bardzo efektownym wydaniu, wykwintna, odświętna.


Składniki na szarlotkę z połówkami jabłek:

kruche ciasto:

  • 450 g mąki tortowej
  • 200 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • 6 jabłek (najlepiej kwaskowatych) – u mnie szara reneta
  • 2 łyżki cukru 
  • 3 łyżki bułki tartej
  • cynamon – ok. 1,5 łyżeczki
  • cukier puder do posypania


Jak przygotować szarlotkę z połówkami jabłek:

Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy, tworzymy kulę, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min.

Schłodzone ciasto dzielimy na pół.

Połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim formę (wym. 25×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie posypujemy równomiernie bułką tartą (bułka wchłaniać będzie nadmiar wilgoci z jabłek).

Jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i przekrawamy na pół.

Połówki jabłek układamy na cieście w równych rzędach, pozostawiając pomiędzy nimi nieduże odstępy. 

Cukier mieszamy z cynamonem i posypujemy jabłka.

Rozwałkowujemy drugą połowę ciasta na nieco większy płat, tak by przykrył wszystkie jabłka, a brzegi można było skleić z dolnym płatem.

Resztę ciasta odcinamy i tworzymy z niego wałeczki, którymi wykańczamy brzeg ciasta naokoło.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170°C przez około 50 min.

Wystudzoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy