Pieczeń z karkówki z pieczonymi ziemniakami
Zapraszam Was na pieczyste.
Pieczeń z karkówki idealnie sprawdzi się na niedzielny, świąteczny czy noworoczny obiad.
Podana w plastrach na gorąco z sosem spod pieczenia, z pieczonymi ziemniakami i surówką przypadnie do gustu niejednemu łasuchowi.
Pieczeń wychodzi aromatyczna i soczysta.
Składniki na pieczeń z karkówki z pieczonymi ziemniakami:
pieczeń:
- 1,2 – 1,3 kg karkówki bez kości
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka kminku całego
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 1,5 łyżeczki soli morskiej
pieczone ziemniaki:
- 1 – 1,2 kg ziemniaków
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki kminku całego lekko przesiekanego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Jak przygotować pieczeń z karkówki z pieczonymi ziemniakami:
Mięso myjemy i osuszamy.
Połowę czosnku kroimy w cienkie plasterki, którym szpikujemy mięso.
Resztę czosnku rozcieramy lub drobno siekamy.
Mięso nacieramy przyprawami i roztartym czosnkiem.
Odstawiamy na przynajmniej 2-3 godziny lub dłużej do zamarynowania.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki.
Skrapiamy olejem i przyprawiamy, odstawiamy.
Zamarynowane mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, spinamy końce, układamy na blaszy.
Mięso wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 1 godz. 20 min. w temperaturze 180°C.
Po około 40-50 minutach pieczenia do mięsa dokładamy ziemniaki, układając je wokół mięsa.
Pieczemy dalej przez około 30-40 minut.
Na około 10 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw do pieczenia, aby mięso się zarumieniło, a ziemniaki polewamy sosem spod pieczenia, który zebrał się w rękawie.
Po około 1 godz. 20 min. mięso jest już gotowe.
Po pieczeniu mięsu dajemy odpocząć przez około 10 minut, a następnie kroimy na plastry grubości około 1,5 cm.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze