Surówka z parzonej czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą
Taką surówkę z parzonej czerwonej kapusty robiła moja mama, moje babcie, a także moja teściowa.
Ja, jako dziecko także ją przygotowywałam do obiadu; szczególnie przygotowywało się ją do dań mięsnych, np. pieczeni czy zrazów.
Aby kapusta czerwona podczas gotowania zachowała swój piękny kolor należy gotować ją bez przykrywki i zakwasić – tak nauczyłam się od mamy i babć.
Składniki na surówkę z parzonej czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą:
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 1 jabłko
- 1 mała cebula
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki octu winnego (może być spirytusowy, jabłkowy, ewentualnie sok z cytryny)
- 2 łyżki oleju
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżeczka cukru
Jak przygotować surówkę z parzonej czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą:
Kapustę obrywamy z wierzchnich liści i szatkujemy.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli.
Na gotującą się wodę wrzucamy kapustę i gotujemy kilka minut bez przykrywki na średnim ogniu (ok. 5 min.), do miękkości, dodajemy ocet, mieszamy aż kapusta nabierze ładnego koloru, a następnie odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy do ugotowanej kapusty.
Dodajemy także musztardę, sól i pieprz, olej oraz cukier, dokładnie mieszamy.
W razie potrzeby można dodatkowo zakwasić octem.
Surówkę odstawiamy na kilkanaście minut, aby smaki się przegryzły.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze