Surówka z parzonej czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą


Taką surówkę z parzonej czerwonej kapusty robiła moja mama, moje babcie, a także moja teściowa.

Ja, jako dziecko także ją przygotowywałam do obiadu; szczególnie przygotowywało się ją do dań mięsnych, np. pieczeni czy zrazów.

Aby kapusta czerwona podczas gotowania zachowała swój piękny kolor należy gotować ją bez przykrywki i zakwasić – tak nauczyłam się od mamy i babć.


Składniki na surówkę z parzonej czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki octu winnego (może być spirytusowy, jabłkowy, ewentualnie sok z cytryny)
  • 2 łyżki oleju
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżeczka cukru


Jak przygotować surówkę z parzonej czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą:

Kapustę obrywamy z wierzchnich liści i szatkujemy. 

W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli.

Na gotującą się wodę wrzucamy kapustę i gotujemy kilka minut bez przykrywki na średnim ogniu (ok. 5 min.), do miękkości, dodajemy ocet, mieszamy aż kapusta nabierze ładnego koloru, a następnie odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia.

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy do ugotowanej kapusty.

Dodajemy także musztardę, sól i pieprz, olej oraz cukier, dokładnie mieszamy.

W razie potrzeby można dodatkowo zakwasić octem.

Surówkę odstawiamy na kilkanaście minut, aby smaki się przegryzły.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy