Tarta z porem i wędzonym łososiem

Uwielbiam wytrawne tarty i choć nie jest to danie fit, dietetyczne, to od czasu do czasu pozwalam sobie upiec ją i się nią delektować.

Bardzo dawno chodziła za mną wersja z porem i wędzonym łososiem, ale że dbam o to co jem, to upieczenie jej odwlekało się w czasie, aż przyszedł moment kryzysu, bo w związku z panującą sytuacją na świecie, zrobienie zakupów spożywczych graniczyło niczym z cudem.

Zajrzałam w najciemniejszy zakamarek jednej z szuflad zamrażalnika i wypatrzyłam zamrożonego wędzonego łososia, którego kupiłam kiedyś w promocji, po szufladzie w lodówce walał się por, który udało mi się kupić z myślą o surówce z marchewki i pora; jogurty zawsze mam w zapasie, tak samo mąkę czy jajka.

Tak oto powstała przepyszna orkiszowa tarta z dodatkiem parmezanu i tymianku z duszonym porem i wędzonym łososiem.


Składniki na tartę z porem i wędzonym łososiem:

kruche ciasto:

  • 175 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 125 g zimnego masła
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • ok. 20 g tartego parmezanu, pecorino lub grana padano

farsz:

  • 150 g wędzonego łososia w plastrach
  • 1 por
  • 2 łyżki masła
  • 180 g jogurtu naturalnego 
  • 2 jajka “L”
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól himalajska
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • ok. 20 g tartego parmezanu, pecorino lub grana padano (opcjonalnie)


Jak przygotować tartę z porem i wędzonym łososiem: 

Zaczynamy od przygotowania kruchego wytrawnego ciasta.

Na stolnicę przesiewamy mąkę z solą.

Dodajemy zimne masło, wodę, suszony tymianek i starty parmezan; całość siekamy nożem, a następnie zagniatamy szybko ciasto. 

Formę na tartę (prostokątna 9×34 cm lub okrągła Ø 24-26 cm) wykładamy ciastem, a następnie wstawiamy do lodówki do schłodzenia na 30-45 minut.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i nakłuwamy po całości powierzchni widelcem, układamy papier do pieczenia i wsypujemy suchą fasolę/groch lub specjalne kulki do pieczenia (zapobiegnie to rośnięciu ciasta podczas pieczenia).

Pieczemy w 180°C przez 15 minut.

Przygotowanie farszu zaczynamy od przygotowania porów. 

Pora przekrawamy wzdłuż na pół i dokładnie myjemy między warstwami, aby pozbyć się ziemi, a następnie kroimy w półplasterki.

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy pora; doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą suszonego tymianku.

W misce łączymy jogurt z jajkami, doprawiamy łyżeczką suszonego tymianku, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 

Na upieczony kruchy spód wykładamy plastry łososia (jeden plaster można odłożyć do przybrania góry tarty), na to wykładamy przesmażonego pora, a następnie delikatnie wlewamy masę jogurtowo-jajeczną.

Układamy odłożony plaster łososia, który kroimy w paski i posypujemy startym parmezanem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 minut – aż wierzch ładnie się zetnie i zarumieni.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy