Tarta z zielonym groszkiem, kurczakiem i świeżym tymiankiem
Zapraszam Was na przepyszną wytrawną kruchą tartę.
Tarta z zielonym groszkiem i kurczakiem, zalana masą jogurtowo-jajeczną z dodatkiem żółtego sera i aromatycznego świeżego tymianku, który wieńczy całość.
Tarta idealna na obiad czy ciepłą kolację.
Sprawdzi się także na imprezie, podana z kieliszkiem wina.
Można ją pokroić na wiele kawałków i sposobów, np. na ćwiartki, na trójkąty, małe kwadraty lub w paski.
Ja uwielbiam tego typu dania, bo po pierwsze są bardzo proste w przygotowaniu, szybko się je robi, po drugie świetnie smakują – zarówno na ciepło jak i na zimno, a po trzecie to świetnie się prezentują.
Po za tym tarty i quiche możemy przygotować z czym tylko chcemy, co lubimy czy też z tym, co akurat mamy w lodówce.
W tym temacie możemy kierować się zupełną improwizacją, a ograniczać nas może tylko wyobraźnia i kubki smakowe.
A tartę z zielonym groszkiem, kurczakiem i świeżym tymiankiem serdecznie polecam – jest przepyszna, sezonowa i wspaniale się prezentuje!
Jeśli szukacie więcej inspiracji i pomysłów to zajrzyjcie do mojego spisu wytrawne tarty.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na tartę z zielonym groszkiem, kurczakiem i świeżym tymiankiem:
kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 150 g zimnego masła
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/3 szkl. zimnej wody
nadzienie:
- 300 g filetu z piersi kurczaka
- 1 szkl. zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- 350 ml jogurtu naturalnego
- 3 jajka “L”
- 100 g żółtego sera, np. gouda
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól morska lub himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżka oleju
Jak przygotować tartę z zielonym groszkiem, kurczakiem i świeżym tymiankiem:
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, zimne masło pokrojone w kosteczkę i zimną wodę.
Składniki siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy kruche ciasto.
Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30-60 minut do schłodzenia.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty (Ø 28 cm), lekko dociskając ciasto do wnętrza formy; ciasto nakłuwamy widelcem.
Dodatkowo możemy obciążyć – wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy suchy groch lub specjalne kulki.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez 15 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i zdejmujemy papier z obciążeniem.
Kurczaka kroimy w paski lub kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i rozgniecionym 1 ząbkiem czosnku.
Odstawiamy na 10 minut do zamarynowania.
Zamarynowanego kurczaka smażymy na łyżce oleju do lekkiego zarumienienia, a następnie zdejmujemy z patelni i odstawiamy do wystudzenia.
Jogurt naturalny roztrzepujemy z jajkami.
Dodajemy starty na dużych oczkach żółty ser, rozgnieciony ząbek czosnku, listki tymianku, doprawiamy do solą i pieprzem do smaku.
Dodajemy podsmażonego kurczaka oraz groszek i mieszamy z masą.
Masę wylewamy na podpieczony spód i równomiernie rozprowadzamy.
Tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i pieczemy przez około 30-40 minut aż masa zgęstnieje i lekko się zapiecze.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 217 kcal (100 g)
białka (B): 11,4 g
tłuszcze (T): 13,0 g
węglowodany (W): 13,1 g błonnik: 1,99 g
******
Udostępnij na:
Komentarze