Tarta z zielonym groszkiem, kurczakiem i świeżym tymiankiem


Zapraszam Was na przepyszną wytrawną kruchą tartę.

Tarta z zielonym groszkiem i kurczakiem, zalana masą jogurtowo-jajeczną z dodatkiem żółtego sera i aromatycznego świeżego tymianku, który wieńczy całość.

Tarta idealna na obiad czy ciepłą kolację.

Sprawdzi się także na imprezie, podana z kieliszkiem wina.

Można ją pokroić na wiele kawałków i sposobów, np. na ćwiartki, na trójkąty, małe kwadraty lub w paski.

Ja uwielbiam tego typu dania, bo po pierwsze są bardzo proste w przygotowaniu, szybko się je robi, po drugie świetnie smakują – zarówno na ciepło jak i na zimno, a po trzecie to świetnie się prezentują.

Po za tym tarty i quiche możemy przygotować z czym tylko chcemy, co lubimy czy też z tym, co akurat mamy w lodówce.

W tym temacie możemy kierować się zupełną improwizacją, a ograniczać nas może tylko wyobraźnia i kubki smakowe.

A tartę z zielonym groszkiem, kurczakiem i świeżym tymiankiem serdecznie polecam – jest przepyszna, sezonowa i wspaniale się prezentuje!

Jeśli szukacie więcej inspiracji i pomysłów to zajrzyjcie do mojego spisu wytrawne tarty.

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.

Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.

Składniki na tartę z zielonym groszkiem, kurczakiem i świeżym tymiankiem:

kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/3 szkl. zimnej wody

nadzienie:

  • 300 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 szkl. zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 350 ml jogurtu naturalnego
  • 3 jajka “L”
  • 100 g żółtego sera, np. gouda
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól morska lub himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony 
  • 1 łyżka oleju


Jak przygotować tartę z zielonym groszkiem, kurczakiem i świeżym tymiankiem:

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, zimne masło pokrojone w kosteczkę i zimną wodę.

Składniki siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy kruche ciasto.

Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30-60 minut do schłodzenia.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty (Ø 28 cm), lekko dociskając ciasto do wnętrza formy; ciasto nakłuwamy widelcem.

Dodatkowo możemy obciążyć – wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy suchy groch lub specjalne kulki.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez 15 minut.

Wyjmujemy z piekarnika i zdejmujemy papier z obciążeniem.

Kurczaka kroimy w paski lub kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i rozgniecionym 1 ząbkiem czosnku.

Odstawiamy na 10 minut do zamarynowania.

Zamarynowanego kurczaka smażymy na łyżce oleju do lekkiego zarumienienia, a następnie zdejmujemy z patelni i odstawiamy do wystudzenia.

Jogurt naturalny roztrzepujemy z jajkami.

Dodajemy starty na dużych oczkach żółty ser, rozgnieciony ząbek czosnku, listki tymianku, doprawiamy do solą i pieprzem do smaku.

Dodajemy podsmażonego kurczaka oraz groszek i mieszamy z masą.

Masę wylewamy na podpieczony spód i równomiernie rozprowadzamy.

Tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i pieczemy przez około 30-40 minut aż masa zgęstnieje i lekko się zapiecze.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 217 kcal (100 g)
białka (B): 11,4 g
tłuszcze (T): 13,0 g
węglowodany (W): 13,1 g        błonnik: 1,99 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy