Racuchy na kefirze z rabarbarem
Racuchy z rabarbarem to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu placki bez drożdży, przygotowane na kefirze.
Racuchy wychodzą puszyste i lekko wilgotne.
Racuchy z rabarbarem są kwaskowate, orzeźwiające, wiosenne i bardzo smaczne – uwaga wciągają!
Można je podać na śniadanie, na bezmięsny obiad, podwieczorek czy kolację ze szklaneczką mleka czy kakao, kubkiem kawy czy filiżanką herbaty.
Idealnie sprawdzają się na wynos, np. na lunch do pracy, drugie śniadanie do szkoły, piknik czy wycieczkę.
Smakują nawet na zimno, więc warto zabrać je w pudełku, bo nasycą nas na jakiś czas, kiedy poczujemy głód, dodadzą energii i ożywią.
Składniki na racuchy na kefirze z rabarbarem:
- 2 szkl. mąki pszennej (300 g)
- 2 jajka
- 400 ml kefiru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru lub erytrytolu
- szczypta soli
- 2-3 łodygi rabarbaru
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder lub zmielony erytrytol do oprószenia
Jak przygotować racuchy na kefirze z rabarbarem:
Rabarbar myjemy i kroimy w plastry.
Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy na sztywną pianę.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, proszek do pieczenia, oba cukry, żółtka, wlewamy kefir i całość miksujemy lub mieszamy łyżką.
Ciasto powinno być dość gęste, puszyste, przypominające w konsystencji nieco luźniejsze ciasto drożdżowe.
Do ciasta dodajemy wcześniej pokrojony rabarbar i mieszamy, aby równomiernie się rozłożył.
Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie łyżką nakładamy porcje ciasta formując racuchy.
Smażymy na średnim ogniu z obu stron na rumiano.
Po usmażeniu odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze