Kompot z rabarbaru najprostszy
Dzisiaj smaki mojego dzieciństwa – kompot rabarbarowy, który przygotowywała moja babcia dla mnie i siostry.
Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania.
Tylko 3 proste składniki i cudownie smaczny kompot gotowy!
Idealnie smakuje schłodzony, w sam raz na upalne dni – doskonale chłodzi i orzeźwia.
Składniki na kompot z rabarbaru najprostszy:
- 500-600 g rabarbaru
- 1,2 l wody
- cukier biały lub trzcinowy, ewentualnie miód – wg smaku
Jak przygotować kompot z rabarbaru najprostszy:
Rabarbar myjemy i odcinamy liście oraz końcówki.
Kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą. Zagotowujemy.
Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 5 minut, a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia i naciągnięcia.
Gotowy kompot przecedzamy przez sitko i dosładzamy cukrem do smaku.
Schładzamy.
Udostępnij na:
Komentarze