Warkocz drożdżowy z serem
Warkocz drożdżowy z serem to wypiek idealny na świąteczny stół, bowiem prezentuje się wyśmienicie.
Sprawdzi się również jako deser na co dzień do kawy, herbaty, a także do szkoły na drugie śniadanie i lunch do pracy.
Ten drożdżowy wypiek jest bardzo prosty w przygotowaniu i choć wygląda na skomplikowany to zobaczycie, że jest bardzo łatwy do zaplecenia.
Składniki na warkocz drożdżowy z serem:
ciasto drożdżowe:
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru + 1 łyżeczka do rozczynu
- szczypta soli
- 1/2 szkl. (125 ml) mleka
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju lub roztopionego masła
nadzienie serowe:
- 250 g twarogu półtłustego mielonego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- skórka otarta z wyparzonej cytryny (tylko żółta część, biała jest gorzka)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
Jak przygotować warkocz drożdżowy z serem:
Zaczynamy od przygotowania rozczynu na ciasto drożdżowe.
Mleko lekko podgrzewamy, aby było letnie.
Do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i wlewamy letnie mleko, całość mieszamy do rozpuszczenia drożdży.
Odstawiamy na około 10 minut, aby rozczyn zaczął pracować.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy, a następnie wlewamy rozczyn, dodajemy 2 łyżki cukru, olej lub masło i wbijamy jajko.
Całość wyrabiamy przez kilka minut, a następnie przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na około 30-40 minut, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie serowe.
Twaróg przekładamy do miski, dodajemy jogurt, oba cukry i skórkę otartą z cytryny, rozgniatamy widelcem i mieszamy na jednolitą masę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na cienki prostokąt.
Smarujemy nadzieniem serowym po całości, a następnie zwijamy od strony dłuższego boku.
Następnie kroimy ostrym nożem po środku, wzdłuż rulonu, ale nie do końca. Powstaną nam dwa paski, które przekręcamy naciętą stroną do góry i zaplatamy warkocz (patrz zdjęcie poniżej).
Oba końce warkocza podwijamy pod spód i formujemy warkocz (patrz zdjęcie poniżej).
Warkocz ostrożnie przekładamy wraz z papierem na blachę do pieczenia (najlepiej podstawić blachę pod blat stołu i ciągnąc za papier do pieczenia przesuwamy warkocz wraz z papierem na blachę).
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C (z funkcją góra-dół) i pieczemy przez około 25-30 minut do tzw. “suchego patyczka”, aż wierzch się ładnie zarumieni.
Wystudzony warkocz oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze
Wygląda przecudnie! 🙂
Dziękuję bardzo;)
podoba mi sie pomysl zabieram sie za jego robienie. pozdrawiam
Bardzo mnie to cieszy!
Super przepis.Polecam. Bardzo smaczny i bardzo dobrze smakuje
dziękuję bardzo i cieszę się, że smakowało:)