Domowy cukier waniliowy
Prawdziwy cukier waniliowy można przygotować samemu w domu, zamiast używać syntetycznego cukru wanilinowego z torebki.
Co prawda laska wanilii do najtańszych nie należy, ale jest to wydatek, który nam się opłaca.
Koszt jest 10-krotnie niższy i mamy prawdziwy cukier waniliowy, a nie cukier z syntetyczną, przygotowaną w warunkach chemicznych, waniliną lub etylowaniliną.
A co to właściwie jest laska wanilii?
Otóż jest to długi strąk orchidei pnącej wywodzącej się z lasów tropikalnych Ameryki Środkowej i w dosłownym tłumaczeniu słowo “Vaine” oznacza “strąk”.
Smak i aromat domowego cukru z prawdziwą wanilią jest niesamowity!
Do przygotowania własnego cukru waniliowego potrzebujemy tylko dwóch składników: cukru i laski wanilii.
Ja używam i polecam laskę wanilii burbońskiej.
Nic prostszego, a różnica bezcenna!
A do czego stosujemy?
Używamy do aromatyzowania słodkich wypieków, deserów, lodów, sosów, nalewek, napojów czy nawet kawy, ale także wytrawnych dań.
Składniki na domowy cukier waniliowy:
- 1,5 szkl. cukru (lub erytrytolu w wersji fit)
- 1 laska wanilii
Jak przygotować domowy cukier waniliowy:
Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, końcówką noża wyjmujemy ziarenka.
Cukier przesypujemy do młynka do kawy lub blendera, dokładamy ziarenka z laski wanilii i pulsacyjnie mielimy/miksujemy, uważając, aby nie zmielić cukru na puder, powinny być wyczuwalne delikatne ziarnistości.
Erytrytolu nie mielimy, jest drobniutki, wystarczy dokładnie wymieszać z ziarenkami wanilii.
Do szczelnie zamykanego słoika wkładamy pustą laskę wanilii, z której wyjęliśmy ziarenka, wsypujemy przygotowany cukier lub erytrytol z wanilią i zamykamy.
Po 2 tygodniach domowy cukier waniliowy jest już gotowy do użycia.
Przechowujemy w zaciemnionym miejscu, np. w kuchennej szafce.
Moja rada:
Jeżeli nie posiadacie młynka do kawy lub blendera, to wystarczy kupić drobny cukier do wypieków, dołożyć ziarenka waniliowe, pustą laseczkę po wanilii i zamknąć całość w słoiku; potrząsnąć, aby wanilia wymieszała się z cukrem i odstawić na 2 tygodnie w ciemne miejsce.
A jeśli przy okazji jakiegoś pichcenia użyjecie samych ziarenek w jakimś wypieku to pustej laseczki nie wyrzucajcie, warto dołożyć ją do naszego cukru, zyska na aromacie.
Oczywiście cała laska wanilii jest jadalna, więc śmiało można całą laskę wanilii zmiksować z cukrem, ja czasami tak robię.
Udostępnij na:
Komentarze