Wegańskie kotlety z fasoli
Dzisiaj obiadowo.
Zapraszam na wegańskie kotlety z czerwonej fasoli, które zawierają sporą dawkę roślinnego białka.
Danie bardzo proste, smaczne, syte i zjadliwe, nawet przez największych mięsożerców.
Czasami warto urozmaicić jadłospis i zamiast sztuki mięsa czy kotleta schabowego przygotować dla odmiany danie w 100% roślinne bez dodatku jajek, mąki czy bułki.
Swoje kotlety podałam w towarzystwie świeżych warzyw.
Składniki na wegańskie kotlety z fasoli (dla 2 osób):
- 500 g ugotowanej czerwonej fasoli lub z puszki
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 6 łyżek otrębów owsianych
- 1/2 łyżeczki cząbru
- sól himalajska/morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- olej kokosowy do smażenia
Jak przygotować wegańskie kotlety z fasoli:
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na niewielkiej ilości oleju.
Jeżeli używamy fasoli z puszki należy ją wcześniej odcedzić i opłukać.
Blendujemy razem fasolę, otręby i posiekany czosnek.
Do zblendowanej masy dodajemy zeszkloną cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy; całość dokładnie mieszamy.
Z masy formujemy kotlety i smażymy z obu stron na niewielkiej ilości oleju kokosowego.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze