Zapiekanka z pęczaku z grzybami, mięsem i wędzonym serem
Dzisiaj kolejna jesienna propozycja na ciepły obiad.
Zapraszam na warstwową zapiekankę z grubej kaszy z dodatkiem suszonych leśnych grzybów, z warstwą z mięsa mielonego z dodatkiem marchewki i przypraw, a całość zwieńczona wędzonym serem.
Bardzo ciekawe smakowo połączenie; zapiekanka wyszła przepyszna, więc może skusicie się na przygotowanie takiej.
Zapiekankę można przygotować wcześniej, a np. na drugi dzień zapiec i podać głodnej rodzinie po powrocie z pracy czy szkoły.
Składniki na zapiekankę z pęczaku z grzybami, mięsem i wędzonym serem:
- 2 szkl. suchej kaszy pęczak
- garść startego wędzonego sera
warstwa grzybowa:
- 60 g suszonych grzybów
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżka oleju rzepakowego
warstwa mięsna:
- 250 g mięsa mielonego
- 1/2 cebuli
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Jak przygotować zapiekankę z pęczaku z grzybami, mięsem i wędzonym serem:
Grzyby namaczamy na noc w wodzie.
Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzamy.
Namoczone grzyby odcedzamy z wody i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju.
Dodajemy grzyby, posiekany czosnek i zioła.
Całość przesmażamy przez kilka minut.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wyłączamy grzanie i dodajemy natkę pietruszki.
Na łyżce oleju szklimy cebulę pokrojoną w kostkę i startą na dużych oczkach tarki marchewkę.
Dodajemy mięso mielone i cały czas mieszając i rozdrabniając smażymy aż mięso straci surowość.
Do przesmażonego mięsa dodajemy posiekany czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
Naczynie do zapiekania delikatnie smarujemy olejem.
Na dno formy wykładamy połowę ugotowanej kaszy, na to warstwę mięsną i ponownie kaszę, a na koniec warstwę grzybową.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Zapiekamy przez około 30 minut w temperaturze 180°C.
Na około 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy startym wędzonym serem i zapiekamy aż ser się rozpuści.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze