Zielona pasta z awokado
Zapraszam dzisiaj na bardzo smaczną zieloną pastę kanapkową z awokado.
Idealna na śniadanie do smarowania pieczywa czy jako dip do surowych warzyw.
Polecam tę pastę z uwagi na jej walory wartościowe – awokado zawiera bardzo łatwo przyswajalne tłuszcze, moc witamin i pierwiastków, zawiera kwas foliowy, a przede wszystkim pozwala spalić nadmiar tłuszczu.
Poza walorami zdrowotnymi, awokado ma także pyszny smak, a osoby będące na diecie mogą używać awokado jako smarowidełka do pieczywa zamiast masła – wskazane u osób będących na diecie czy chorych na cukrzycę i miażdżycę.
Składniki na zieloną pastę z awokado:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 ząbka czosnku
- szczypta chili w płatkach
- sól morska
Jak przygotować zieloną pastę z awokado:
Awokado przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę i łyżką wydrążyć miąższ.
Miąższ awokado wraz z sokiem z cytryny, jajkiem i połową ząbka czosnku miksujemy blenderem na gładką pastę.
Doprawiamy do smaku solą morską i szczyptą płatków suszonego chili.
Pastę schładzamy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze