Gulasz wieprzowy
Zapraszam na smaczny gulasz wieprzowy z dodatkiem cebuli i aromatycznych ziół.
Bardzo prosty do przygotowania.
Najlepiej smakuje podany z kaszą gryczaną czy kluskami śląskimi.
A Wy z czym podajecie gulasz?
Składniki na gulasz wieprzowy:
- 600 g mięsa wieprzowego (łopatka, szynka)
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskie
- 4 ziarenka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 2-3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 2-3 łyżki oleju
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować gulasz wieprzowy:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, rozmarynem i cząbrem.
Odstawiamy na około 30 minut.
Zamarynowane mięso obsmażamy na oleju na rumiano i przekładamy do garnka.
Mięso zalewamy wodą tak, aby je przykryło, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu.
Dusimy pod przykrywką na niewielkim ogniu przez około 30 minut.
Gdy mięso będzie na wpół miękkie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek i dusimy do miękkości – ok. 10-15 minut.
Kiedy mięso będzie już miękkie zaprawiamy sos mąką rozprowadzoną z wodą i całość zagotowujemy.
Gulasz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem balsamicznym.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze