Gulasz wieprzowy

Zapraszam na smaczny gulasz wieprzowy z dodatkiem cebuli i aromatycznych ziół.

Bardzo prosty do przygotowania.

Najlepiej smakuje podany z kaszą gryczaną czy kluskami śląskimi.

A Wy z czym podajecie gulasz?


Składniki na gulasz wieprzowy:

  • 600 g mięsa wieprzowego (łopatka, szynka)
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskie
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2-3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony


Jak przygotować gulasz wieprzowy:

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.

Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, rozmarynem i cząbrem.

Odstawiamy na około 30 minut.

Zamarynowane mięso obsmażamy na oleju na rumiano i przekładamy do garnka.

Mięso zalewamy wodą tak, aby je przykryło, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu.

Dusimy pod przykrywką na niewielkim ogniu przez około 30 minut.

Gdy mięso będzie na wpół miękkie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek i dusimy do miękkości – ok. 10-15 minut.

Kiedy mięso będzie już miękkie zaprawiamy sos mąką rozprowadzoną z wodą i całość zagotowujemy.

Gulasz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem balsamicznym.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy