Zielone tagliatelle z trzema serami
Dzisiaj propozycja na letni obiad czy ciepłą kolację.
Danie niezwykle proste i gotowe w 10 minut.
Składniki na zielone tagliatelle z trzema serami (dla 4 osób):
- 400 g makaronu tagliatelle barwionego szpinakiem
- 60 g sera gorgonzola lub innego pleśniowego
- 150 g serka ricotta
- 2 łyżki świeżo startego parmezanu
- 2/3 szkl. słodkiej śmietanki kremówki
- sól
- grubo mielony czarny pieprz
- kilka listków świeżej szałwii
Jak przygotować zielone tagliatelle z trzema serami (dla 4 osób):
Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonym wrzątku, zgodnie z opisem na opakowaniu.
Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy ricottę, parmezan i pokruszony ser pleśniowy.
Podgrzewamy na małym ogniu, aż sery się roztopią i utworzą jednolity sos, nie dopuszczając do zagotowania.
Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie szczyptą soli.
Ugotowany al dente makaron przekładamy do sosu, dodajemy posiekaną szałwię i chwilę podgrzewamy, mieszając.
Podajemy od razu.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze