Pełnoziarniste ciasto z papierówkami
Zapraszam na bardzo proste, szybkie i tanie ciasto z mąki pełnoziarnistej z naszymi polskimi papierówkami.
Idealne do popołudniowej herbatki, jak i dla niespodziewanych gości.
Składniki na pełnoziarniste ciasto z papierówkami:
- 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej (u mnie pełnoziarnista 3 zboża: pszenna, żytnia, orkiszowa)
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. jogurtu typu greckiego
- 2 jajka
- 100 g margaryny
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią – przepis
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 twarde papierówki
- cukier puder do oprószenia
Jak przygotować pełnoziarniste ciasto z papierówkami:
Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
Papierówki myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w półplasterki.
Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel mogel.
Dodajemy jogurt grecki, ostudzoną margarynę i chwilę miksujemy.
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników.
Ciasto wylewamy do tortownicy (Ø24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu układamy plasterki jabłek.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia i oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze