Pulpety z indyka z czerwoną soczewicą
Pulpety z indyka z czerwoną soczewicą to przepyszne danie obiadowe z dodatkową porcją zdrowego i pełnowartościowego białka, a jak zapewne wiecie połączenie białka zwierzęcego i roślinnego jest dla naszego organizmu najlepsze.
Stąd często sięgam po połączenia białka zwierzęcego i roślinnego łącząc, np. drób z ciecierzycą, fasolą czy soczewicą.
Dzisiaj zapraszam Was na przepyszne, soczyste i pełne smaku pulpety z indyka z czerwoną soczewicą, które przygotowałam w szybkim sosie pomidorowym.
Pulpety z indyka z czerwoną soczewicą możemy podać z ziemniakami, makaronem, kluseczkami, ryżem, pieczywem czy przeróżnymi kaszami i oczywiście z różnego rodzaju surówkami, czy np. kiszonym lub małosolnym ogórkiem.
Składniki na pulpety z indyka z czerwoną soczewicą:
pulpety:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 1 czubata łyżeczka majeranku
- 4 łyżki suchej czerwonej soczewicy
sos pomidorowy:
- 350 ml passaty pomidorowej
- 1/2 szkl. wody
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 czubata łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka cukru – ja używam erytrytolu
- 1 łyżka oliwy
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować pulpety z indyka z czerwoną soczewicą:
Mięso przekładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i resztę przypraw.
Całość wyrabiamy na gładką, jednolitą masę, a następnie wsypujemy suchą soczewicę i ponownie wyrabiamy.
Z mięsa toczymy w dłoniach małe kulki, które układamy na desce lub talerzu.
Przystępujemy do przygotowania sosu pomidorowego do pulpetów.
W dużym rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy i szklimy cebulę, lekko ją osolając.
Do zeszklonej cebuli wlewamy passatę oraz wodę.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, oregano oraz sól i pieprz do smaku; gotujemy do zagotowania, a następnie zmniejszamy grzanie.
Do sosu wkładamy kulki mięsne, jedna przy drugiej.
Gotujemy na małym ogniu pod pokrywką przez około 20 minut aż mięso straci surowość i soczewica ugotuje się w mięsie.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze