Muffiny z kaszą jaglaną i czerwoną porzeczką
Muffiny z kaszą jaglaną i czerwoną porzeczką to propozycja na zdrowy i smaczny deser, podwieczorek czy przekąskę, którą można zabrać na piknik czy do pracy.
Uwielbiam muffiny, bo są bardzo proste do przygotowania, szybkie i zawsze wychodzą.
Dzisiejsza wersja jest bardzo zdrowa i smaczna, z dodatkiem kaszy jaglanej i czerwonych porzeczek.
Jeżeli chcecie, aby były w jeszcze zdrowszej wersji użyjcie, tak jak ja, mąki orkiszowej i erytrytolu zamiast cukru.
Muffiny z kaszą jaglaną i czerwoną porzeczką wychodzą wilgotne, umiarkowanie słodkie z kwaskowatym posmakiem porzeczek.
Pychaaa!
Składniki na muffiny z kaszą jaglaną i czerwoną porzeczką (14 sztuk):
- 2 szkl. mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 2/3 szkl. erytrytolu lub cukru trzcinowego
- 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szkl. mleka
- 1/2 szkl. oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- 250 g czerwonej porzeczki
- cukier puder do posypania – użyłam zmielonego erytrytolu
Jak przygotować muffiny z kaszą jaglana i czerwoną porzeczką:
W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kaszę.
W drugiej misce mieszamy mokre składniki: mleko, jajka, ekstrakt waniliowy, olej.
Mokre składniki wlewamy do suchych i niedbale mieszamy.
Dodajemy umyte i obrane z gałązek porzeczki, ponownie krótko mieszamy.
Ciasto wlewamy do papierowych papilotek lub silikonowych foremek.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180°C.
Ostudzone muffiny posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 159 kcal (1 sztuka)
białka (B): 4,2 g
tłuszcze (T): 8,6 g
węglowodany (W): 16,0 g
******
Udostępnij na:
Komentarze