Zielone tagliatelle z trzema serami

Dzisiaj propozycja na letni obiad czy ciepłą kolację.

Danie niezwykle proste i gotowe w 10 minut.


Składniki na zielone tagliatelle z trzema serami (dla 4 osób):

  • 400 g makaronu tagliatelle barwionego szpinakiem
  • 60 g sera gorgonzola lub innego pleśniowego
  • 150 g serka ricotta
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 2/3 szkl. słodkiej śmietanki kremówki
  • sól
  • grubo mielony czarny pieprz
  • kilka listków świeżej szałwii


Jak przygotować zielone tagliatelle z trzema serami (dla 4 osób):

Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonym wrzątku, zgodnie z opisem na opakowaniu.

Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy ricottę, parmezan i pokruszony ser pleśniowy.

Podgrzewamy na małym ogniu, aż sery się roztopią i utworzą jednolity sos, nie dopuszczając do zagotowania.

Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie szczyptą soli.

Ugotowany al dente makaron przekładamy do sosu, dodajemy posiekaną szałwię i chwilę podgrzewamy, mieszając.

Podajemy od razu.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Lazania warzywna z sosem pomidorowym i trzema serami

28-08-2013 

Suszone płatki chili

27-08-2013 

Placki z kalafiora z ziołami i curry

24-08-2013 

Komentarze

  • brak komentarzy