Zupa jarzynowa z cukinią i kaszą jaglaną
Zupy bardzo chętnie zajada moja męska cześć rodziny, staram się przygotowywać je choć raz, dwa razy w tygodniu.
W sezonie warzywa mam od teściowej z działki, które są zdrowe, bez nawozów i bez wyrzutów sumienia mogę podać rodzinie do zjedzenia, nawet na surowo.
Marchewka i pietruszka czy seler oczywiście nie są olbrzymami, są to raczej małe i chude warzywa, ale pełne smaku
Oczywiście nie może zabraknąć pysznej zupy jarzynowej, do której co rusz dodaję warzywa, które mam pod ręką.
Teściowa nie lubi cukinii, sadzi ją tylko z uwagi na mnie, bo ją uwielbiam i dodaję, gdzie tylko sposobność – wylądowała więc w zupie razem z kaszą jaglaną, która nie tylko podnosi walory zdrowotne i smakowe zupy, ale ją dodatkowo zagęszcza, czyniąc bardziej pożywną i sytą.
Składniki na zupę jarzynową z cukinią i kaszą jaglaną:
- 6 ziemniaków
- 400 g kalafiora
- cukinia
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 2 gałązki naci selera
- 6 gałązek natki pietruszki
- 1 szkl. jogurtu greckiego
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- świeże oregano lub koperek do przybrania
Jak przygotować zupę jarzynową z cukinią i kaszą jaglaną:
Do garna przekładamy obrane i pokrojone marchewki i pietruszki, nać selera i natkę pietruszki, zalewamy około 2 litrami wody lub bulionu warzywnego i stawiamy na gaz.
Gdy jarzyny będą na wpół miękkie dodajemy kalafiora podzielonego na niewielkie różyczki, ziemniaki pokrojone w kostkę i kaszę jaglaną.
Gotujemy około 20 minut.
Jogurt rozrabiamy z mąką i zahartowujemy gorącym wywarem, wlewamy do zupy.
Całość zagotowujemy ponownie.
Zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Wrzucamy cukinię pokrojoną w kostkę wraz ze skórką, wyłączamy grzanie pod garnkiem.
Zupę przykrywamy i odstawiamy na około 10-15 minut, aby cukinia zmiękła.
Przed podaniem zupę posypujemy oregano lub koperkiem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze