Sałatka z kalafiorem
Lato sprzyja mojej rodzinie zajadaniu przeróżnych sałatek, czy to warzywnych, ryżowych, makaronowych, z dodatkiem ryb czy mięsa, np. kurczaka.
Zajadamy je nałogowo, bo są nie tylko smaczne, zdrowe, kolorowe, ale i sycące.
Dzisiaj mam propozycję sałatki kalafiorowej z dodatkiem kilku warzyw i przeróżnych ziół, które wysiałam do doniczek na balkonie.
W każdej chwili mogę sięgać po świeże zioła i dodawać do potraw czy napojów, a chociażby do wody mineralnej, która jest wtedy bardzo orzeźwiająca.
Składniki na sałatkę z kalafiorem:
- 1 mały kalafior
- 2 średnie pomidory
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 malutka czerwona cebula
- 6 suszonych pomidorów w oleju
- 1 łyżeczka kaparów
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oleju spod suszonych pomidorów
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki posiekanych ziół – szczypiorek, natka pietruszki, oregano, bazylia, tymianek
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować sałatkę z kalafiorem:
Kalafiora oczyszczamy z liści.
Wkładamy na lekko osolony wrzątek i obgotowujemy przez 5 minut, odcedzamy i studzimy, a następnie dzielimy na małe różyczki.
Pomidorom wykrawamy twardy środek i kroimy w kostkę, cebulę drobniutko siekamy, dodajemy do kalafiora.
Dodajemy odcedzoną kukurydzę, kapary i suszone pomidory pokrojone w paseczki.
Olej wlewamy do słoiczka, dodajemy sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
Całość dokładnie wstrząsamy do uzyskania emulsji.
Dressing wlewamy do sałatki, dodajemy posiekane zioła i całość mieszamy.
Schładzamy przed podaniem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze