Zupa krem z kalafiora
Uwielbiam kalafiora w sumie pod każdą postacią, to też na blogu znajdziecie kilka propozycji na przygotowanie tego warzywa, m.in. smażonego w panierce, gratin z kalafiora, zapiekanego pod beszamelem, zupy jarzynowej czy placków.
Dzisiaj pora na pyszną zupę krem.
Podałam ją w towarzystwie piersi kurczaka, ale możecie go pominąć, jeżeli tak lubicie.
Całość podrasowana odrobiną pikantności w postaci płatków chili, które zawsze sama suszę, ale jeżeli nie macie, to można użyć sproszkowanego chili lub pominąć go zupełnie.
Składniki na zupę krem z kalafiora:
- 400 g kalafiora
- 2-3 ziemniaki
- 2 plastry selera (ok. 120 g)
- 1 cebula
- 400 g fileta z piersi kurczaka – opcjonalnie
- 2 łyżki masła
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- sól himalajska/morska
- pieprz świeżo mielony
- szczypta suszonych płatków chili
Jak przygotować zupę krem z kalafiora:
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na maśle.
Dodajemy kalafiora pokrojonego na różyczki i resztę warzyw pokrojonych w kostkę.
Zalewamy wodą i dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie, ewentualnie mięso z kurczaka.
Gotujemy na średnim ogniu do czasu, aż mięso i warzywa będą miękkie, około 20-30 minut.
Miękkie mięso wyjmujemy z wywaru, pozbywamy się liści laurowych i ziela.
Zupę miksujemy na gładki krem.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krem nalewamy do talerzy, na wierzchu układamy plastry ugotowanej piersi i posypujemy płatkami chwili.
Można podać posypane świeżymi ziołami, np.oregano czy szczypiorkiem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze