Sałatka quinoa z wędzonym łososiem
Od jakiegoś czasu przygotowuję posiłki staranniej, dbam o to, by były zdrowsze niż dotychczas.
W diecie znalazło się o wiele więcej warzyw, koktajli, sałatek, mięsa drobiowego, nabiału w postaci twarogu i jajek.
Taka dieta przyczyniła się do zrzucenia kilku kilogramów, cera wygląda jeszcze bardziej promiennie, włosy i paznokcie zdrowsze, skóra jędrniejsza, ogólnie samopoczucie się polepszyło i mam bardzo dużo energii.
Dzisiaj powstała bardzo smaczna sałatka, idealna dla osób dbających o linię.
Jej głównym składnikiem jest komosa ryżowa (quinoa), świeży szpinak oraz wędzony łosoś.
Wiele osób będących na diecie unika łososia, ale to błąd, bo zawiera zdrowe tłuszcze, których nie powinno zabraknąć w codziennej diecie.
Sałatka lekka, smaczna, syta i zdrowa, a także szybka w przygotowaniu.
Składniki na sałatkę quinoa z wędzonym łososiem:
- 10 łyżek quinoa (komosy ryżowej)
- 4 garście świeżego szpinaku
- 100 g wędzonego łososia
- 6 suszonych pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek dobrej jakości
- sól himalajska/morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 szczypty ziół prowansalskich
Jak przygotować sałatkę quinoa z wędzonym łososiem:
Komosę płuczemy na sitku, a następnie zalewamy wodą i gotujemy ok. 4 minut od zagotowania się wody, odcedzamy i studzimy.
Szpinak płuczemy i osuszamy, pomidory kroimy w paski, paprykę w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
Wszystkie składniki sałatki, prócz łososia łączymy ze sobą, doprawiamy oliwą i przyprawami.
Na końcu dodajemy łososia zwiniętego w ruloniki, można ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze