Zupa krem z kalafiora

Uwielbiam kalafiora w sumie pod każdą postacią, to też na blogu znajdziecie kilka propozycji na przygotowanie tego warzywa, m.in. smażonego w panierce, gratin z kalafiora, zapiekanego pod beszamelem, zupy jarzynowej czy placków.

Dzisiaj pora na pyszną zupę krem.

Podałam ją w towarzystwie piersi kurczaka, ale możecie go pominąć, jeżeli tak lubicie.

Całość podrasowana odrobiną pikantności w postaci płatków chili, które zawsze sama suszę, ale jeżeli nie macie, to można użyć sproszkowanego chili lub pominąć go zupełnie. 

Składniki na zupę krem z kalafiora:

  • 400 g kalafiora
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 plastry selera (ok. 120 g)
  • 1 cebula
  • 400 g fileta z piersi kurczaka – opcjonalnie
  • 2 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • sól himalajska/morska
  • pieprz świeżo mielony
  • szczypta suszonych płatków chili


Jak przygotować zupę krem z kalafiora:

Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na maśle.

Dodajemy kalafiora pokrojonego na różyczki i resztę warzyw pokrojonych w kostkę.  

Zalewamy wodą i dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie, ewentualnie mięso z kurczaka.

Gotujemy na średnim ogniu do czasu, aż mięso i warzywa będą miękkie, około 20-30 minut.

Miękkie mięso wyjmujemy z wywaru, pozbywamy się liści laurowych i ziela.

Zupę miksujemy na gładki krem.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krem nalewamy do talerzy, na wierzchu układamy plastry ugotowanej piersi i posypujemy płatkami chwili.

Można podać posypane świeżymi ziołami, np.oregano czy szczypiorkiem.

Smacznego! 

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy