Żurek na maślance
Żurek na maślance to kolejna propozycja na wielkanocny stół.
To żurek podawany na ziemiach opolskich.
Żurek tradycyjny obowiązkowo pojawia się u mnie na wielkanocnym śniadaniu w towarzystwie białej kiełbasy i jajek ugotowanych na twardo.
Żurek tradycyjny przygotowany jest na zakwasie żytnim, który podaje się niezabielany z dodatkiem parzonej białej kiełbasy i jajka.
Dzisiejsza wersja żurku jest także przygotowana na zakwasie żytnim, ale w przeciwieństwie do tradycyjnego żurku jest zabielany maślanką.
Żurek opolski na maślance wychodzi przepyszny, warto więc go przygotować i wypróbować.
Przygotowuje się go na wędzonych żeberkach lub kościach z przesmażonym boczkiem wędzonym, a podaje z białą kiełbasą i jajkiem.
Składniki na żurek na maślance:
- 500 ml zakwasu żytniego na żurek
- 400 ml maślanki
- 400 g wędzonych żeberek lub kości
- 200 g wędzonego boczku
- 2 białe kiełbasy
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2-3 jajka ugotowane na twardo
Jak przygotować żurek na maślance:
Żeberka lub kości wędzone przekładamy do garnka, dodajemy obrane jarzyny, wlewamy ok. 2 l bulionu lub wody, dorzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie.
Gotujemy wywar przez ok. 45 minut na wolnym ogniu.
Gdy mięso z kości i jarzyny są już prawie miękkie dodajemy białą kiełbasę i parzymy na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
Po tym czasie kiełbasę wyjmujemy z wywaru, a do garnka wlewamy zakwas na żurek i zagotowujemy.
Boczek wędzony kroimy w paseczki lub kostkę i przesmażamy aż się ładnie wytopi i zezłoci.
Dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę i szklimy przez kilka minut.
Boczek z cebulą przekładamy do żurku i chwilę gotujemy.
Majeranek rozcieramy w dłoniach i dodajemy do wywaru; dodajemy także przeciśnięty przez praskę czosnek.
Maślankę zahartowujemy gorącym wywarem i wlewamy do reszty żurku.
Gotujemy na wolniutkim ogniu przez ok. 3 minuty.
Białą kiełbasę kroimy w plastry, jajka kroimy na ćwiartki lub na pół.
Żurek podajemy z białą kiełbasą i kawałkiem jajka oraz natką pietruszki.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze