Żurek tradycyjny
Dzisiaj kolejna propozycja zupy na Wielkanoc – tradycyjny żurek, który podajemy z białą kiełbasą i jajkiem.
Składniki na żurek tradycyjny:
- 500 ml zakwasu na żurek – przepis podawałam tutaj
- 4 szt. białej kiełbasy
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1/2 pora
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu czarnego
- majeranek
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 2,5-3 l wody
Jak przygotować żurek tradycyjny:
Do garnka wlewamy wodę, wkładamy obraną i umytą włoszczyznę, opaloną cebulę oraz listek laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu.
Gotujemy wywar.
Gdy włoszczyzna będzie na wpół miękka dodajemy białą kiełbasę i gotujemy na wolnym ogniu, tak aby kiełbasa się parzyła a nie gotowała.
Gdy kiełbasa będzie już sparzona, wyjmujemy ją z wywaru.
Do wywaru wlewamy zakwas, dodajemy majeranek, posiekany czosnek i doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Żurek zagotowujemy.
Do żurku wkładamy pokrojoną białą kiełbasę i podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Żurek posypujemy świeżym majerankiem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze