Żurek tradycyjny

Dzisiaj kolejna propozycja zupy na Wielkanoc – tradycyjny żurek, który podajemy z białą kiełbasą i jajkiem. 


Składniki na żurek tradycyjny:

  • 500 ml zakwasu na żurek – przepis podawałam tutaj 
  • 4 szt. białej kiełbasy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 pora
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • majeranek
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 2,5-3 l wody


Jak przygotować żurek tradycyjny:

Do garnka wlewamy wodę, wkładamy obraną i umytą włoszczyznę, opaloną cebulę oraz listek laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu.

Gotujemy wywar.

Gdy włoszczyzna będzie na wpół miękka dodajemy białą kiełbasę i gotujemy na wolnym ogniu, tak aby kiełbasa się parzyła a nie gotowała.

Gdy kiełbasa będzie już sparzona, wyjmujemy ją z wywaru.

Do wywaru wlewamy zakwas, dodajemy majeranek, posiekany czosnek i doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Żurek zagotowujemy.

Do żurku wkładamy pokrojoną białą kiełbasę i podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

Żurek posypujemy świeżym majerankiem.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Koktajl owsiano-sojowy stracciatella

01-02-2023 

Pierogi z boczniakami

25-01-2023 

Tiramisu pomarańczowo-kawowe

21-01-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy