Kurczak z rożna


Dzisiejszy przepis pokazuję z myślą o niedzielnym, rodzinnym czy świątecznym obiedzie.

Ładnie podany kurczak, pokrojony przy gościach i rodzinie wzbudzi zapewne zachwyt.

Kurczak z rożna jest rumiany, soczysty, pełen smaku i ma chrupiącą skórkę. 

Przy tym nasz wkład pracy ogranicza się do minimum, kilka prostych, dostępnych w każdym domu przypraw i aromatyczny kurczak gotowy, bo praktycznie sam się robi, zapominamy o nim na około 2 godziny.


Składniki na kurczaka z rożna:

  • 1 kurczak (ok. 1,5-2 kg)
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego


Jak przygotować kurczaka z rożna:

Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem, papryką, roztartym czosnkiem i tymiankiem.

Nogi i skrzydełka kurczaka warto związać bawełnianą nicią, dzięki czemu kurczak zachowa ładną formę podczas pieczenia. 

Odstawiamy kurczaka do zamarynowania na przynajmniej 1-2 godziny.

Po tym czasie kurczaka nabijamy na szpikulec, ściskamy klamrami i umieszczamy w nagrzanym piekarniku na środkowym poziomie, nie zapominając o umieszczeniu na najniższej półce blaszki na spływający tłuszcz z kurczaka.

Kurczaka pieczemy w temperaturze ok. 220°C (przy włączonej funkcji grill+rożen lub wzmocniony opiekacz+grzejnik górny) przez około 1,5-2 godziny, w zależności od wielkości kurczaka. Przyjmuje się, że 1 kg kurczaka pieczemy 1 godzinę. 

Jeśli nie posiadacie piekarnika z rożnem, to kurczaka umieśćcie w brytfance i przynajmniej raz w połowie pieczenia odwróćcie mięso na drugą stronę (temp. 190-220°C, grzejnik górny+dolny lub termoobieg).

W czasie pieczenia kurczaka polewamy tłuszczem i sokami z niego wypływającymi. W żadnym wypadku nie polewajcie mięsa zimną wodą, ewentualnie gorącą lekko osoloną wodą.

Po upieczeniu kurczaka odstawiamy na kilka minut, aby mięso odpoczęło, gdyż zbyt wczesne pokrojenie mięsa spowoduje, że wypłyną z niego soki i mięso stanie się suche.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy