Sernik z borówkami
Zapraszam Was na przepyszny sernik z borówkami.
Serniki to jedne z moich ulubionych ciast, uwielbiam je w każdej postaci i z różnymi dodatkami, na spodzie i bez, z pianką i bez, z owocami, z kajmakiem – po prostu kocham serniki i tyle!
Bardzo lekki, wilgotny, na kruchym spodzie na bazie ciasteczek zbożowych.
Borówki dodają tu nie tylko leśnego smaku, delikatnej kwaśności, ale i uroku – ciasto prezentuje się bardzo świeżo i apetycznie.
Polecam!
Składniki na sernik z borówkami:
spód:
- 200 g ciasteczek zbożowych
- 100 g masła
masa serowa:
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka – użyjcie takiego 100% twarogu
- 1 szkl. cukru
- 5 jajek
- 50 g masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego – przepis tutaj
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g borówek + do dekoracji ok. 400 g
Jak przygotować sernik z borówkami:
Ciasteczka zbożowe kruszymy, można to zrobić przekładając ciastka do torebki foliowej lub czystej ściereczki i kruszymy wałkiem aż uzyskamy konsystencję piasku.
Pokruszone ciastka łączymy z masłem.
Na tortownicę (Ø 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasteczkowy spód, ugniatając go delikatnie zwilżonymi dłońmi, schładzamy w lodówce przez 30 minut.
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Całe jajka miksujemy z cukrem na puszystą, jasną masę.
Dodajemy ser, ostudzone masło i ekstrakt, chwilę miksujemy na wolnych obrotach – tylko do połączenia składników.
Do masy przesiewamy obie mąki i delikatnie miksujemy na wolnych obrotach, aby nie napowietrzyć masy, bo sernik opadnie.
Masę serową wylewamy na schłodzony spód i posypujemy umytymi i osuszonymi borówkami (100 g).
Jeśli chcecie borówki możecie wmieszać do masy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Sernik pieczemy przez około 60-70 minut w temperaturze 180°C.
Sprawdzamy patyczkiem, czy sernik jest już dopieczony, jeżeli nie, to pieczemy jeszcze przez 10 minut.
Upieczony sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach, a następnie dostudzamy na kratce.
Dobrze wystudzony sernik wyjmujemy z formy.
Najlepiej podać sernik na drugi dzień.
Przed podaniem wierzch sernika oprószamy cukrem pudrem i przybieramy świeżymi borówkami.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze